Het stationsgebied krijgt een geheel nieuwe stadse en levendige invulling. Er komen ongeveer 500 woningen, er komen nieuwe voorzieningen en het stationsgebied wordt verbeterd als knooppunt voor trein, bus, fietser, voetganger en auto.

De supermarkt in het stationsgebied gaat naar de wijk BuitenStad en er komen parkeergarages voor auto’s en fietsen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor woningen, kantoren, horeca, detailhandel en maatschappelijke functies. Het busstation wordt verplaatst van de zuidzijde naar de noordzijde. Hierdoor ontstaat aan de zuidzijde ruimte voor meer groen en ruimte om de beleving van singels terug te brengen. Het gevoel in de binnenstad te zijn, start dan direct aan de zuidzijde van het station.

202110 Poort van Hoorn Woon werk milieu stationsgebied noord 1560x878

Stationsgebied noord

Locatie

Gebied aan de noordzijde en zuidzijde van het station

Initiatiefnemers

  • Gemeente Hoorn
  • NS Station
  • ProRail
  • Provincie Noord-Holland

Status van project

De gemeenteraad heeft in december 2023 het bestemmingsplan vastgesteld. Het stationsgebied mag ontwikkeld worden. De gemeente werkt de plannen verder uit en start dan met de daadwerkelijke realisatie van het nieuwe stationsgebied.

Planning  

De ontwikkeling van het stationsgebied verloopt in fases. Het project start aan de noordzijde van het stationsgebied. Dit is het gebied tussen het treinstation, het ziekenhuis, het Keern en Lindendael. De zuidzijde van het stationsgebied wordt in een latere fase ontwikkeld. Dit is het gebied tussen de entree van het NS treinstation en de Stationsweg, de Noorderveemarkt en het Keern. De start bouw van de eerste fase woningen is voorzien in 2026. Het duurt naar verwachting zo’n acht tot tien jaar om het hele stationsgebied te ontwikkelen.

Klik voor volledige grootte

Meer informatie

Het nieuwe stationsgebied is onderdeel van project Poort van Hoorn. In dit brede gebied rondom het station wordt veel ontwikkeld. Met nieuwe woningen en voorzieningen dicht bij het openbaar vervoer-knooppunt, de historische binnenstad en het grootste stadsstrand van Nederland.

Website Poort van Hoorn